Премиерата на петте филма от проекта за анимирана поезия ‘Щрих и Стих’ vol.2, с инициатор и продуцент Весела Данчева от Компот Колектив, финансирани от Национален филмов център, се състоя на на 16-стото издание на международния фестивал за късометражно кино In The Palace във Варна, който се проведе миналата седмица.

Филмът ‘Задачи за деня” с режисьор Петя Златева впечатли членовете на журито Али Асгиари, Катя Тричкова и Санди Либерсон и спечели наградата за най-добър национален филм, с което се квалифицира за надпреварата за отличието „Оскар“ за анимационен късометражен филм.

 „За красивото, тъжно и поетично пресъздаване на загубата и самотата в един привидно обикновен ден“ – гласи обосновката на журито за отличието.

Това е шанс, който много малко късометражни български филми имат, тъй като на национално ниво се изпраща само едно предложение за пълнометражен филм. Тазгодишното ни предложение за наградите на Американската Филмова Академия е филмът „Ага“ на режисьора Милко Лазаров, а сега вече и петминутната анимация „Задачи за деня“ на режисьора Петя Златева.

Успех на филмите!

Трейлър на филма: